Històric
Consulta les activitats de temporades passades

Òpera
Espectacle
ESO, Batxillerat, + 18 (12-99)
Liceu
Òpera que reinterpreta un mite clàssic —Teseu i el minotaure— des d’una mirada actual que pretén oferir als joves, a banda d’una experiència artística, una reflexió sobre realitats socials ben properes. Un viatge iniciàtic en la cultura i el pensament. El monstre al laberint està concebut com una creació col·lectiva en què centenars de joves de diversos instituts i centres educatius comparteixen escenari amb professionals de la música i les arts escèniques. Un projecte participatiu que ens brinda l'oportunitat d'apropar-nos a l'òpera, sigui venint de públic o pujant a l’escenari.

Dansa
Procés de creació
6 de setembre
Artistes En Residència
ESO, 1r Batxillerat (12-17)
Mercat de les Flors
Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona és un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’associació A Bao A Qu. EN RESiDÈNCiA introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària de la ciutat, a través del contacte directe i continuat d’un/a creador/a amb els estudiants.L’objectiu d’EN RESiDÈNCiA és convidar un creador per elaborar i compartir una obra, desenvolupada en col·laboració d’estudiants de secundària i amb signatura del propi artista, és a dir amb un compromís professional. El creador ha de transmetre tot el què comporta realitzar una obra artística, ha d’incloure els joves i fer-los partíceps de tot el procés. Una bona manera de començar a provocar un diàleg artístic és a través de les seves obres per a generar-ne d’altres. Perquè això es porti a terme l’institut s’ha d’involucrar. Per una banda, cal entendre que es tracta d’un treball transversal on hi col·laboren diferents assignatures, i per una altra cal escollir un professor tutor que conduirà i animarà al grup classe. El creador anirà a l’institut dues hores a la setmana i el treball transversal serà una mescla de les aportacions de l’artista, les dels joves i la dels professors. La idea és generar una contaminació artística entre ells.Aquesta activitat es sol·licita a través de la Convocatòria unificada de programes i capacitació (CUP) del Consorci d'Educació.

Dansa
Participació escènica de l’alumnat
3 de gener
Tot Dansa
ESO, Batxillerat (12-18)
Mercat de les Flors
El projecte apropa aquesta especialitat artística a l’alumnat de centres públics d’ensenyament secundari i de batxillerat de la ciutat de Barcelona. Esdevé un procés d’aprenentatge i connexió per a l’alumnat i per al professorat implicat, una eina formativa i educativa, un espai únic d’expressió i a partir d’experiències i propostes diverses.Tot Dansa proposa una experiència vital i humana mitjançant la pràctica artística. Els valors que es desprenen de la dansa donen l’excusa perfecta perquè el professorat acompanyi l’alumnat en la desinhibició necessària del moviment, controli la gestualitat dins un espai determinat i generi un treball de creació que requereix el compromís de tothom.El professorat rep una formació especialitzada a l’Institut del Teatre, que transmet i guia el viatge amb l’alumnat que participa al projecte, en els mateixos centres educatius. Amb l’equip professional, teixeixen moviment rere moviment, escena rere escena, per generar una coreografia única i conjunta que es mostra al Mercat de les Flors, un espai de referència internacional de la dansa contemporània de la ciutat.La complicitat entre les institucions que ho lideren, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, el Mercat de les Flors i l’Escola Superior de Dansa de l’Institut del Teatre, són la garantia de la seva qualitat artística i pedagògica.Aquesta activitat es sol·licita a través de la Convocatòria unificada de programes i capacitació (CUP) del Consorci d'Educació.

Dansa
Projecte de llarg recorregut
4 de novembre de 2024
COS I MOVIMENT 0-3
Infantil primer cicle
Mercat de les Flors
El Projecte Cos i Moviment 0-3 es vertebra entorn un concepte de dansa vinculat al moviment lliure, natural i espontani de l’infant petit.Partint de la premissa que el moviment és un factor essencial pel desenvolupament en la primera etapa de la vida, considerem que tota l’evolució de les capacitats físiques i motrius de l’infant petit esdevé una seqüència de dansa, una frase de moviment que s’inicia en la posició de panxa enlaire al nivell baix de l’espai i acaba en la bipedestació. Aquest procés també incorpora molts dels elements bàsics del llenguatge de la dansa ( com ara els diferents tipus de desplaçament, els nivells en l’espai, direccions, camins, trajectòries diverses, … ).A partir de la complicitat de mestres, infants i les seves famílies, des del 2013 el Mercat de les Flors, acollits per l’IMEB (Institut Municipal d’Educació de Barcelona) va iniciar el Projecte Cos i Moviment 0-3 per introduir la dansa i el moviment a les Escoles Bressol Municipals de Barcelona.Els eixos de treball del projecte són:– Formació a educadores (oferir recursos, eines i continguts a través d’una formació vivencial perquè puguin ser els propis equips educatius els qui promoguin i afavoreixin el llenguatge del moviment i la dansa en infants de 0-3)– Assessoraments presencials a les escoles– Experiències artístiques a l’aula

Dansa
Participació escènica de l’alumnat
3 de gener
Mapadeball - Partitures coreogràfiques
ESO, Batxillerat (12-18)
Mercat de les Flors
Amb l’objectiu d’apropar el llenguatge del moviment i la dansa de creació contemporània a l’alumnat jove de secundària de Catalunya, Mapadeball-partitures coreogràfiques es presenta com una eina educativa i vivència positiva a l’entorn de l’escena i el procés creatiu de l’escena. És un projecte liderat per coreògrafs professionals i amb la participació de ballarins locals que actuen de mediadors amb els centres educatius participants.És un programa propi que segueix els paràmetres del ja consolidat Tots Dansen Catalunya, i és organitzat pel Mercat de les Flors i Xarxa Transversal, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.El projecte ha tingut en les seves diverses edicions una bona rebuda per part dels centres educatius de les ciutats, i la participació en nombre d’instituts i professorat implicats ha tingut un increment molt notable.Aquesta activitat es sol·licita per mitjà dels teatres del municipis participants.

Híbrid
Òpera
Projecte de llarg recorregut
ESO, Batxillerat (12-18)
Liceu
Després de quatre edicions del projecte d’òpera participativa El monstre al laberint, el Gran Teatre del Liceu es planteja donar una nova dimensió al projecte ampliant-lo a dues temporades: Del Laberint als Somnis.Aquesta revisió de la proposta té la finalitat d’arribar amb més profunditat als joves, però també la de contribuir d’una forma més significativa en la millora educativa a través de l’òpera, de la música i de les arts escèniques.CONTEXTAquestes darreres temporades, el projecte d'òpera participativa amb joves ha estat un dels pilars fonamentals del programa educatiu LiceuAprèn.El projecte El monstre al laberint ens ha permès conèixer una mica més de prop la realitat de l'educació secundària i hem pogut copsar l'impacte que pot tenir en els joves un projecte operístic quan es planteja des de la qualitat, l'exigència i el rigor propis i necessaris en qualsevol producció d'òpera.Convençuts que l'òpera, com a art total, en el context escolar:Facilita el desplegament de les arts des d'una mirada global i la interrelació de diferents llenguatges: l'expressió i la interpretació des de la veu, el moviment, la paraula, les arts plàstiques, la reflexió i crítica social, etc.Afavoreix la descoberta de tota la dimensió tècnica que hi ha darrere de qualsevol producció.Estimula el desenvolupament de competències rellevants en les persones, en la seva dimensió artística però sobretot en l'àmbit personal i social.Pot esdevenir un important agent d'aprenentatge, de benestar, d'integració, de dinamització i de cohesió dins del centre educatiu.Decidim dotar el projecte de noves accions i propostes que ens permetin emfatitzar aquest impacte i desplegar-lo amb 25 centres educatius que es vulguin vincular al Liceu durant dos cursos escolars.A QUI VA ADREÇATCentres educatius que es comprometin a vincular-se amb el Liceu durant dos cursos escolars.DURADADe juliol 2023 a juny 2025.DESCRIPCIÓEl programa que plantegem s’estructura en dos cursos.CURS 2023-202440 hores de formació al professoratDesenvolupament d'un preojecte artístic propi amb l'acompanyament del LiceuAssistència a l'espectacle La Torre dels Somnis.CURS 2024-2025Participació en el projecte d'òpera participativa El monstre al laberint.

Música
Espectacle
Del 5 al 14 de març de 2025
Tutti fan Piu 24-25
I2, I3 (2-4)
L’Auditori
Ànecs, gallines, lloros, estruços i pingüins... ocells que volen, que neden, que corren i que canten i ballen al ritme de músiques d’èpoques i estils ben diferents. Melodies que, com les aus, viatgen i ens conviden a descobrir racons d’arreu del món. Tutti fan piu us farà ballar, cantar, escoltar i emocionar amb músiques de diferents indrets. De la mà de diversos ocells i instruments emprendreu el vol escoltant uns arranjaments musicals magnífics, fets per Marta Roma, i observant unes il·lustracions tendres i delicioses dibuixades per Rebeca Luciani. Sessió de formació per a mestres el dia 20/02/2025. Informació i inscripcions a la pestanya "Formacions"Guia d’anticipació al concert per a persones amb TEA disponible a l’apartat de Recursos

Música
Espectacle
Del 24 de febrer al 4 de març de 2025
Els colors del metall 24-25
Infantil segon cicle , 1r, 2n (3-8)
L’Auditori
Dues trompetes, una trompa, un trombó, una tuba i fins i tot un sousàfon! Vine a conèixer la família dels instruments de vent metall a través de músiques d’èpoques i estils d’allò més diversos. Un clàssic amb una posada en escena que no deixarà ningú indiferent.La proposta està pensada especialment per els alumnes d’Educació Infantil i també per cicle Inicial de Educació Primària. Les obres són d’èpoques i estils variats. Hi ha música popular i cançons infantils, música clàssica, música moderna i jazz, peces de diferents compositors i obres creades específicament per a aquest concert, tot procurant fer arribar als nens i a les nenes la màxima varietat possible d’estils i de textures. Tant la selecció de les obres com les il·lustracions i la presentació del concert han pres forma a partir de dos grans objectius; crear una proposta musical que permeti que grans i petits gaudeixin de la música, i presentar un concert i uns materials que es complementen i que faciliten l’aprenentatge de la música i dels elements que la formen.Sessions més accessibles amb llengua de signes: 25/02/2025 a les 11:45h 28/02/2025 a les 11:45h Guia d’anticipació al concert per a persones amb TEA disponible a l’apartat de Recursos

Música
Espectacle
Del 4 al 7 de febrer de 2025
Händel & Friends 24-25
3r, 4t, 5è, 6è, 1r ESO, 2n ESO (8-14)
L’Auditori
Händel & Friends és un concert que ens convida a fer un viatge per l’Europa del segle XVII i per les diverses estètiques artístiques (i musicals) que hi varen conviure. El repertori del concert està pensat per reflectir aquesta varietat: obres de compositors de diversos països, música religiosa i seglar, obres per a gran orquestra (arranjades per a quintet) i música escrita per a instruments solistes, òperes i ballets, concerti, cantates i himnes... de l’Stylus Phantasticus de Schmelzer i Biber fins a l’austeritat de Bach, i del virtuosisme dels concerts per a violí de Vivaldi a la delicadesa d’algunes de les millors àries de les òperes de Händel. En poc menys d’una hora, per l’escenari de la sala 2 Oriol Martorell de L’Auditori, veurem passar batalles musicals (Biber, Couperin), embolics d’òpera buffa (Pergolesi), històries d’amor (Monteverdi, Händel), focs d’artifici i històries mitològiques (Händel) o, fins i tot, escenes heroiques de personatges llegendaris com el rei Artús (Purcell) o el Quixot (Telemann). Sessió més accessible amb llengua de signes: 05/02/2025 a les 11:45hGuia d’anticipació al concert per a persones amb TEA disponible a l’apartat de Recursos