Manifest de laCultivadora

Els sis equipaments escènics i musicals nacionals, L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional de Catalunya treballem amb vocació pública des dels nostres departaments educatius per aprofundir en la relació entre arts i educació.

Ara, amb la voluntat d’impulsar reflexió i una mirada transversal cap aquest binomi arts i educació, constituïm el projecte comú laCultivadora.

Fruit de la reflexió conjunta manifestem que:

L’art i la cultura són intrínseques a l’ésser humà i essencials per a la vida.

Les arts en viu ens obren la possibilitat a una experiència estètica que ens mou i ens commou i ens apropa a l’altre. Des de la seva dimensió ètica, ens ofereixen un espai comú i una ritualitat que ens conformen com a col·lectiu.

L’art, per ell mateix i per l’experiència que pot generar en les persones és en essència educatiu ja que:

  • Potencia la creativitat.
  • Ens permet entendre i expressar la nostra percepció de la realitat.
  • Desenvolupa capacitats fonamentals en les persones, com l’interès per conèixer, el plaer significatiu de l’esforç, el sentit crític, la sensibilitat i l’emoció.
  • Facilitant experiències significatives a través de l’art, aquest pot esdevenir transformador.

L’accés a la cultura i al desenvolupament de les capacitats creatives individuals i col·lectives és un dret fonamental i un element bàsic de l’educació de les persones.

Els equipaments culturals tenim el deure de garantir l’accés lliure i universal a la cultura i compartim la necessitat de posar en valor el fet cultural com a dret inalienable de les persones.

Tenim el compromís d’explorar el potencial educatiu de les arts ens viu i el propòsit de situar-nos com a agents co-educadors per treballar conjuntament amb la comunitat educativa i afavorir la innovació docent.

Què és laCultivadora?

laCultivadora és un projecte transdisciplinar, amb vocació social, pública i transformadora que vol oferir un espai compartit amb la comunitat educativa on poder reforçar el vincle entre les arts i l’educació.

laCultivadora posa a l’abast de tota la comunitat una plataforma digital amb propostes coordinades, recursos educatius i jornades de formació presencials a banda dels programes educatius de cada equipament.

D’aquesta manera iniciem amb laCultivadora una nova relació a través de l’art i l’educació, entre els propis equipaments i amb la comunitat educativa per tal de posar en valor tots els principis manifestats.

Descarrega't el manifest

Explora els altres apartats de l’Espai laCultivadora:

Llavors Cultiva't Qui Som