Activitats > Dansa i Música > La nit de Sant Joan

La nit de Sant Joan

La nit de Sant Joan

Recuperació d'un ballet inspirat en les festes tradicionals del Pirineu amb música de Robert Gerhard

Dansa
Música
Espectacle

La nit de Sant Joan és un espectacle de dansa on s’interpreta l’obra de Robert Gerhard Soirees de Barcelone amb guió de Ventura Gassol.

Es tracta d’una obra per a piano inspirada en la nit mítica de la festivitat de Sant Joan i en les celebracions de foc del Pirineu on fàcilment podem identificar danses i melodies del folklore català. Antonio Ruz, d’una forma simbòlica i creativa, ha volgut impregnar la coreografia d’elements que ens connecten amb les nostres tradicions, com poden ser el simbolisme del foc, la sardana, els castells o les figures del bestiari.

En col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Institut del Teatre, presentem aquesta proposta plena de força, energia i vitalitat que farà connectar el públic més jove amb la música i la dansa. Una bona oportunitat per donar a conèixer un dels compositors catalans més universals, Robert Gerhard.

Equip artístic

Música Robert Gerhard

Escenografia Joan Junyer

Argument Ventura Gassol

Direcció i coreografia Antonio Ruz

Coordinació i assessorament musical Miguel Baselga

Vestuari Rosa García Andújar

Il·luminació Olga García

Assistent de dirección Elia López

Investigació i documentación Mónica Tarré Pedreira

Edició musical (inèdita) Juan de Udaeta

Reproducció del teló Dolores Iglesias

Repartiment

Dansa

Raúl Melcón, Carlos Roncero, Joel Mesa, Aaron Vazquez, Maria Quero, Anna Sagrera, Alexa Moya, Ariadna Saltó i Beatriz Cubero

Piano

Carlos Bujosa, Valeria Blasco i Clara Santacana

Coproducció

Gran Teatre del Liceu i Fundación Juan March

La proposta educativa de La nit de Sant Joan és un recull d'idees, propostes i recursos per conèixer i preparar aquest espectacle. Un dossier digital per acompanyar la descoberta musical i per inspirar la creació de projectes interdisciplinaris.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l’òpera. En aquest capítol coneixerem La nit de Sant Joan. Primera part: Un ballet de Robert Gerhard que no es va poder estrenar.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l’òpera. Continuem amb La nit de Sant Joan. Segona part: la història del ballet i l’equip artístic.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l’òpera. En aquest capítol seguim amb La nit de Sant Joan. Tercera part: La música i les danses populars.
Mònica Tarré i Pedreira, historiadora de l'art i musicòloga, ens explica en primera persona la seva tasca com a investigadora del ballet Soirées de Barcelone de Robert Gerhard. Aquesta investigació ha contribuït a la recuperació d'aquest ballet que en el seu moment no es va poder estrenar. Després d'explicar breument el context en el qual es va fer l'encàrrec del d'aquesta obra, la investigadora ens presenta les fonts documentals que han permès la recuperació del ballet. S'han conservat alguns documents que han permès recuperar l'argument i alguns elements de l'escenografia. També s'ha conservat una partitura inacabada i una reducció per a piano, que és la que podrem escoltar a l'espectacle La nit de Sant Joan. Del que no s'ha pogut recuperar res és de la seva coreografia original.
Escolteu la llista de reproducció de Spotify amb les versions originals de les músiques que podreu escolar a l'espectacle La nit de Sant Joan.
Antonio Ruz, director i coreògraf de l'espectacle La nit de Sant Joan, ens explica en primera persona com treballa durant el procés de creació d'una coreografia contemporània, destacant aspectes com la investigació prèvia a través del cos i el moviment, la improvisació a partir de les idees coreogràfiques i el treball col·laboratiu amb els ballarins de l'espectacle. També ens comparteix com ha estat l'experiència de realitzar la coreografia del ballet inèdit de Robert Gerard.
Miguel Baselga, director musical de l'espectacle La nit de Sant Joan, ens parla sobre la música de Robert Gerhard i el procés de recuperació de la partitura Soirées de Barcelone, un ballet que no es va arribar a estrenar en vida del compositor. Baselga ens presenta l'exhaustiva revisió que ha fet de la música de Gerhard a partir dels seus manuscrits així com de la versió orquestral del compositor. També ens mostra com ha estat el procés de treball amb l'Antonio Ruz i els ballarins de l'espectacle.

Liceu

La Rambla, 51-59

08002 Barcelona

Indicacions

Data

  1. Febrer de 2025

    25 i 26

Lloc i sala

Liceu (Sala Gran)

Cicle/edat

  • 3r ESO (14-15 anys)
  • 4t ESO (15-16 anys)
  • 1r Batxillerat (16-17 anys)
  • 2n Batxillerat (17-18 anys)
  • + 18 (18-99 anys)
  • 1r ESO (12-13 anys)
  • 2n ESO (13-14 anys)

Sessions

matí

Durada

Menys de 60 min

Preus

Alumnes

10,00 €

Docents acompanyants

Gratuït

Idiomes

  • Català

Accessibilitat

  • Accessos per mobilitat reduïda
  • Bucle magnètic
  • Seients reservats per mobilitat reduïda

Tens algun dubte?

També et pot interessar...

Aquí pots trobar totes les programacions educatives dels sis equipaments