Sis equipaments públics (Mercat de les Flors, Teatre Lliure, Gran Teatre del Liceu, Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori i el Palau de la Música) s’han posat d’acord per engegar una iniciativa única: un projecte conjunt per crear nous públics joves i potenciar iniciatives educatives i socials. L’objectiu és treballar per a la creació de nous públics d’aquests sectors.
Vibe 35, una setmana de cultura per a joves d'entre 18 i 35 anys
El primer projecte engegat conjuntament és Vibe35, una programació especial que cada equipament ofereix per joves d'entre 18 i 35 anys a preus molt reduïts (entre 10 i 20€). Aquesta programació inclou un espectacle o concert a cadascun dels 6 equipaments i un "aftershow" en col·laboració amb diverses empreses i entitats culturals com ara el Sònar, el Primavera Sound, el Festival Cruïlla, el Razzmatazz o el Nitsa/Apolo.
La voluntat és acostar la programació dels 6 equipaments al públic jove oferint espectacles de dansa, teatre i concerts de música clàssica i òpera, a un preu reduït des del 21 d’octubre a l’1 de novembre. Totes les propostes tenen una cosa en comú: al finalitzar l'espectacle s'ofereix als joves gaudir dels diferents espais de cada institució amb actuacions musicals d'ambient o discjòqueis proposats de la mà dels principals festivals de música moderna i clubs de la ciutat.
Amb el lema "Vibe35, a l'octubre vibra amb al cultura" (www.vibe35.cat), els 6 equipaments han iniciat una campanya de comunicació dirigida a aquest públic. La campanya, que compta amb un spot, un microsite i material gràfic, preveu dos períodes de venda d'entrades:
- Del 3 al 10 d'octubre, venda preferent per qui s'apunti per rebre informació a través del microsite.
- Del 10 d'octubre en endavant, venda a tots els webs dels equipaments.
Un projecte educatiu comú
D’altra banda, els 6 equipaments nacionals han unit esforços dels seus serveis educatius per fomentar el valor educatiu de la cultura, creant ponts i fent de mediadors entre el sector cultural i l'educatiu. Entre els objectius més destacats hi ha el foment de la formació, el debat i la creació de recursos educatius adreçats a tota la comunitat educativa i, d’altra banda, l’objectiu de donar més visibilitat a l'oferta educativa dels sis equipaments nacionals, facilitant-ne l'accés a la participació.
Així doncs, es crearà una plataforma web (que estarà en línia a mitjans de l'any vinent) que inclourà la programació de totes les activitats educatives que ofereixen els sis equipaments, la creació d’itineraris compartits i l'organització d'unes jornades de formació pel professorat d’escoles i/o instituts.
Aquest portal web vol esdevenir el punt de referència de totes les activitats educatives que es programin des del sis equipaments i, a la llarga, de totes les institucions culturals que tinguin interès en participar-hi, amb la voluntat de difondre les activitats de manera més eficient i unificada i d’agilitzar els processos de reserva, compra i facturació de les activitats educatives dels sis equipaments.
Un dels eixos de la plataforma és la creació d’itineraris que plantegen la possibilitat de traçar ponts entre les programacions escolars i l'oferta educativa dels 6 equipaments.
Un altre eix del projecte seran les formacions de professorat anuals. Aquestes sessions es focalitzaran en potenciar el valor educatiu i transformador de les arts escèniques a través de tallers i ponències per part d’experts en el sector i un banc de recursos pedagògics i didàctics per treballar amb les arts en viu als centres escolars.
Intercanvi d'experiències entre els projectes socials
Finalment, dins d’aquest projecte inèdit i comú dels 6 equipaments es desenvoluparà també una plataforma d’intercanvi d’experiències entre els projectes socials de cada institució, per tal d’explorar possibles vies de col·laboració futures i especialment compartir estratègies per a una millor accessibilitat del sector a la cultura.
Totes aquestes iniciatives parteixen de la indicació del Departament de Cultura que els 6 equipaments nacionals col·laboressin plegats per treballar nous públics. La quantia parteix d’una subvenció del Ministeri de Cultura, incorporada al pressupost durant la negociació pressupostària de l’any passat.