Activitats > Teatre > La caixa del Lliure per a infantil

La caixa del Lliure per a infantil

La caixa del Lliure per a infantil
Teatre
Projecte de llarg recorregut

Aquesta activitat es sol·licita a través de la Convocatòria unificada de programes i capacitació (CUP) del Consorci d'Educació. Per a més informació escriviu a programaeducatiu@teatrelliure.com.

La caixa del Lliure és la proposta educativa del Teatre Lliure per a educació infantil i fins als primers cursos de primària (de 3 a 7 anys). 

Es tracta d’una caixa que representa la caixa escènica d’un teatre i permet que els infants entrin a l’escenari fent-hi una mirada més polièdrica, entenent l’art escènic d’una manera més global, en el qual participen diferents disciplines artístiques. Seguint la filosofia dels antics teatrins, La caixa del Lliure juga al voltant del teatre d’ombres, de titelles i objectes i de la performance per descobrir la varietat i infinita diversitat del món, despertar els sentits, plantejar-se preguntes, investigar les possibilitats del cos i descobrir les mans i les seves possibilitats creatives.

La caixa del Lliure permet treballar des del joc i de manera integral les tres àrees de coneixement d’educació infantil: la de descoberta d’un mateix i dels altres, la de descoberta de l’entorn i la de comunicació i llenguatges, i permet desenvolupar competències bàsiques no només artístiques, sinó també lingüístiques, de medi, d’educació en valors i d’autonomia i iniciativa personal.

El Lliure proporciona a les escoles la caixa, una vídeotutoria, formació específica i propostes de joc perquè l’alumnat les converteixi en caixes plenes de coneixement, intuïció, expressió i experimentació de les històries que li agradin.

Més informació: programaeducatiu@teatrelliure.com

Idea

Dadà

Disseny

Joan Baixas i Marina Baixas

Projecte

Teatre Lliure

Objectiu general

Generar més cultura del teatre fent arribar el teatre a les escoles, establint lligams amb les activitats educatives actuals, fomentant el treball competencial i oferint estímuls adequats al desenvolupament dels infants perquè visquin cada etapa amb plenitud.


Objectius específics

-Introduir el teatre a l’escola fent-hi una mirada més polièdrica, descobrint-lo des de la caixa escènica i fixant-se sobretot en els dissenys escènics, entenent els infants com a demiürgs.

-Fer entendre el teatre com un joc multidisciplinar amb cossos, colors, llums, so, objectes, espais, personatges, històries, imaginació...

-Portar el teatre a la mida dels infants, acompanyar-los en l’aprenentatge i potenciar-ne el desenvolupament.

-Treballar l’empatia i el treball en grup.

-Afavorir la descoberta, l’experimentació, la manipulació, la representació mental, la comunicació, la convivència, el moviment, la seguretat afectiva i emocional, l’autonomia, la imaginació, l’expressió i la incorporació d’hàbits. 

-Vehicular les seves preguntes (els què i per què) i acompanyar-los a descobrir la varietat i diversitat infinita del món. 

-Despertar-los els sentits de la vista, el tacte i l’oïda. 

-Explorar els límits i les possibilitats del cos. 

Saps que les actrius i els actors, abans de començar una funció, en lloc de dir Que vagi bé!, diuen Molta merda!? Hi ha qui diu que això ve de l’Edat Mitjana, quan la gent es desplaçava amb animals i la gent de teatre, que anaven de poble en poble, quan veien un camí amb molts excrements sabien que al poble següent podien tenir molt de públic. D’altres diuen que ve de l’època en què, a les grans ciutats, qui anava a teatre eren les classes altes, que sempre es movien en carruatges de cavalls.Si a la porta del teatre hi havia molta merda, volia dir que hi havia molta gent i que, per tant, seria un èxit!Molta merda! és el que has de cridar ben fort abans de començar a representar qualsevol de les 20 propostes d’activació de La caixa del Lliure, una caixa de dues mides diferents que, seguint la filosofia dels antics teatrins, viatja d’escola en escola i permet als infants jugar i fer teatre com a demiürgs. Les propostes estan inspirades en artistes escènics o visuals contemporanis, que et presentem. A partir de les seves investigacions, de les seves obres, de les seves reflexions, hem creat allò que trobaràs en cada targeta.Així doncs, l’únic que has de fer és escollir una de les targetes i llegir-la. Hi trobaràs tota la informació necessària per començar la proposta.El material que puguis necessitar també se t’explica a cada targeta.Aquí només hi ha 20 propostes, de les infinites que es podrien fer. En aquesta caixa, hi poden passar tantes coses! Segur que se te n’acut alguna de nova! Sempre pots fer una targeta explicant-la i afegir-la!Tingues a punt la caixa i la imaginació i… a crear!I sobretot... molta merda!
La caixa del Lliure per a infantil és la proposta educativa del Teatre Lliure per a cicle infantil i inicial (3-7 anys), dissenyada per Joan Baixas i Marina Baixas a partir de la idea de Dadà. Es tracta d’una caixa que representa la caixa escènica d’un teatre i permet que els infants entrin a l’escenari fent-hi una mirada més polièdrica, entenent l’art escènic d’una manera més global, del qual participen diferents disciplines artístiques. Seguint la filosofia dels antics teatrins, La caixa del Lliure juga al voltant de diferents teatralitats per descobrir la varietat i infinita diversitat del món, despertar els sentits, plantejar-se preguntes, investigar les possibilitats del cos i descobrir les mans i les seves possibilitats creatives, prioritzant el joc escènic per sobre de la construcció de titelles o decorats. És una proposta versàtil, fàcil, engrescadora i creativa, que pot ser posada en pràctica per un sol mestre i amb la qual és possible obtenir resultats sorprenents des del primer moment, en línia amb la pràctica teatral contemporània. Aquest vídeo és una tutoria per a fer servir La caixa.

Data

  1. Juny de 2025

    20

Lloc

Centre educatiu

Cicle/edat

  • I3 (3-4 anys)
  • I4 (4-5 anys)
  • I5 (5-6 anys)
  • 1r (6-7 anys)
  • 2n (7-8 anys)

Durada

Llarga duració

Tens algun dubte?

També et pot interessar...

Aquí pots trobar totes les programacions educatives dels sis equipaments