Electra

Electra

© Copy Marta Mas

IT Teatre Lliure i Alícia Gorina

Teatre
Espectacle

El Teatre Lliure i l’Institut del Teatre fan créixer el projecte per a postgraduats rebatejat IT Teatre Lliure. Aquesta vegada la directora Alícia Gorina proposa un viatge en clau contemporània a la tragèdia grega.

L’episodi de l’assassinat de Clitemnestra per part d’algun dels seus fills, Orestes i Electra, tan important en relació a la idea de venjança i de resistència, i el canvi de paradigma de justícia en el nou ordre atenès de la democràcia i del pas del matriarcat arcaic al patriarcat modern és l’únic de la mitologia clàssica recollit pels tres tràgics grecs: Èsquil, Sòfocles i Eurípides. En el cas d’Èsquil, a l’obra Les coèfores dins de la triologia de l’Orestíada, i en el cas de Sòfocles i Eurípides a les seves obres Electra. El fet que el mateix episodi sigui explicat pels tres autors ens permet veure com la tragèdia grega, i per tant el teatre, evoluciona i es construeix en els seus orígens d’un autor a un altre (com i qui executa els assassinats, el rol del cor, els discursos i tipus de personatges...), tan pel que fa a la forma i estil com de contingut, discurs i pensament en una posada en escena que interpreta en clau contemporània cadascuna de les versions.

Amb IT Teatre Lliure, la peça creada amb graduats de l’Institut del Teatre serà produïda pel Lliure i s’exhibirà a l’Espai Lliure, que es converteix en el seu lloc de referència. S’augmenta, respecte de l’anterior Projecte IT Teatre, el nombre de funcions programades al Lliure i es preveu un circuit de difusió pel país a partir de la Temporada 25/26, en el marc del programa Perspectives i acompanyat del programa pilot de mediació artística-comunitària Reverberacions IT Teatre Lliure, dissenyat per Marta Galán Sala. Un projecte impulsat pel Teatre Lliure, l’Institut del Teatre i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

Alícia Gorina és una directora escènica força eclèctica tot i tenir uns interessos, personalitat i gustos molt marcats, ha dirigit en teatres com el Teatre Lliure, el TNC, la Sala Beckett, el Teatre Principal de Palma, el Dramaten d’Estocolm, el Festival Grec, el Festival Temporada Alta... Planteja aquest treball com a continuació de la línia iniciada amb la versió d’Ifigènia d’Eurípides estrenada al Teatre Lliure, que ja entenia el teatre grec com un viatge des del ritual arcaic fins a una lectura política i escènica en clau contemporània.

Autoria

Èsquil, Sòfocles i Eurípides

Adaptació

Albert Arribas

Direcció

Alícia Gorina

Intèrprets

Repartiment en curs

Coproducció

Institut del Teatre i Teatre Lliure

Àrees educatives
Llengua i literatura, llengües clàssiques, filosofia, cultura i valors ètics, educació física, visual i plàstica. 

Temes que tracta l'obra
La resistència, la rebel·lia, els espirals de violència, la venjança, la justícia, el naixement del teatre, 

Teatre Lliure

Teatre Lliure de Montjuïc

Plaça de Margarida Xirgu, 1

08004 Barcelona

Indicacions

Data

 1. Febrer de 2025

  28

 2. Març de 2025

  1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22 i 23

Lloc i sala

Teatre Lliure (Sala Espai Lliure)

Cicle/edat

 • 4t ESO (15-16 anys)
 • 1r Batxillerat (16-17 anys)
 • 2n Batxillerat (17-18 anys)
 • FP Grau Mitjà (16-99 anys)
 • Cicle formatiu Grau Superior

Sessions

matí i tarda

Durada

135 min

Preus

Invitació professorat acompanyant

Gratuït

Alumnat Secundària

7,00 €

Professorat

16,00 €

Alumnat adult

16,00 €

Idiomes

 • Català

Accessibilitat

 • Accessos per mobilitat reduïda
 • Seients reservats per mobilitat reduïda

Tens algun dubte?

També et pot interessar...

Aquí pots trobar totes les programacions educatives dels sis equipaments