Activitats > Música i Altres > Els Sons del Cel

Els Sons del Cel

Els Sons del Cel

Els sons que ens curen

Música
Altres
Projecte de llarg recorregut

Els Sons del Cel és un projecte educatiu impulsat per Palau de la Música Catalana, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Es tracta d’un itinerari transversal que pretén resoldre una problemàtica global que afecta tota la societat: La contaminació acústica.  

Des de l’àmbit artístic, científic, mediambiental i de la salut, l’infant desenvoluparà capacitats i coneixements que li permetran prendre consciència del seu entorn sonor amb l’objectiu de buscar estratègies que l’ajudin a disminuir la contaminació acústica a l’aula i a l’escola. És a dir, a través d’aquest projecte potenciarem aprenentatges competencials que siguin transferibles, significatius, permanents, productius i funcionals.

Sol·licituds d’inscripció:  Del 23 de setembre al 6 d’octubre a través de laCultivadora. Les escoles sol·licitants, també han d’enviar una carta a escoles@palaumusica.cat exposant les motivacions per participar en aquest projecte.


Calendari del projecte/itinerari:

18 d’octubre de 2023 : Sessió de presentació adreçat a l’equip docent. 

Març 2024, fase preliminar. Exposició de la problemàtica, objectius, pla de treball, enquesta inicial. 

Setmana del 2 d’abril de 2024 : primera sessió (3 hores a l’escola): Conscienciació: problemàtica i propostes de millora.

Setmana del 8 d’abril de 2024: segona sessió (tot el matí al Jardí Botànic de Barcelona): Atrapasons al Jardí Botànic

Setmana del 15 d’abril de 2024: tercera sessió (3 hores a l’escola): Creem el nostre relat sonor.

26 d’abril de 2024, Dia internacional sense soroll

24, 25 o 26 d’abril de 2024: finalització del projecte  (3 hores, al Palau de la Música Catalana) Escoltem el concert: Colors i més colors, els mons de Domènech i Montaner


Què treballarem: 

CAPACITATS:

Capacitat d’escoltar i d’observar el nostre entorn de manera més activa i conscient.

Capacitat d’empatitzar amb els altres i amb les futures generacions.

Capacitat d’analitzar, pensar, crear i transformar el nostre entorn.

SABERS: 

Saber: artístic, científic, lingüístic, mediambiental, social i de la salut.

FINALITATS:

Prendre consciència de l’entorn sonor i de les problemàtiques que la contaminació acústica genera en la nostra societat per buscar solucions compatides de millora. Implicar-se activament perquè l’escola esdevingui un espai de silenci, diàleg, pau i d’escolta significativa. 


Justificació: 

Barcelona és la ciutat més sorollosa del món occidental;  més sorollosa que París, Londres o Nova York. 

Segons la OMS, la contaminació acústica és el segon element mediambiental més perjudicial per la salut de les persones, ja que provoca estrès, trastorns del son, baix rendiment, hipertensió, diabetis, malalties del cor i obesitat, entre d’altres, i té repercussions negatives en el desenvolupament cognitiu dels infants. L’exposició a certs nivells de contaminació acústica dificulta les connexions neuronals i provoca el deteriorament cognitiu de l’infant. 

L’escola és un espai de socialització i d’aprenentatge on l’infant passa bona part de la seva vida amb l’objectiu de desenvolupar-se de forma integral. Perquè aquest desenvolupament es faci realitat, l’escola ha garantir un entorn sonor saludable (calmat, silenciós, respectuós) i, al mateix temps, ha de promoure situacions d’aprenentatge que facilitin la pràctica d’escolta contemplativa del so i del silenci. El soroll ambiental i el moviment constant dels infants a l’aula esdevenen elements disruptors i dificulten que l’infant desenvolupi una capacitat d’atenció sostinguda i adequada.

La música, el silenci i el contacte amb la naturalesa ens poden ajudar a prendre consciència d’aquesta problemàtica. Escoltar música de qualitat o escoltar els sons de la naturalesa de manera més conscient, pot ajudar-nos a reconnectar amb nosaltres mateixos i amb la capacitat innata que tenim per escoltar, observar i crear.

Lloc

Centre Escolar, Jardí Botànic de Barcelona i Palau de la Música Catalana

Cicle/edat

  • 6è (11-12 anys)
  • 5è (10-11 anys)

Sessions

matí i vespre

Durada

Llarga duració

Preus

Tarifa Grupal (20-30 alumnes)

150,00 €

Idiomes

  • Català

Tens algun dubte?

També et pot interessar...

Aquí pots trobar totes les programacions educatives dels sis equipaments