Trencanous-jazz

Trencanous-jazz

Somni, fantasia i realitat en un espectacle de jazz i titelles

Música
Teatre
Espectacle

Titelles i jazz. Aquesta és la combinació que us proposem per explicar la fantàstica història d’El trencanous. Revisitem aquest clàssic des d’una mirada actual, plural i inclusiva.

Trobar la nou màgica serà el repte que tindran la Daniela i la seva mare, la Sra. Drossel, si volen salvar en Pirli del conjur que li ha fet la reina dels ratolins.

La Daniela, una noia valenta i decidida, acabarà convertida en un trencanous de fusta, però no deixarà mai de ser qui és i qui vol ser. No ho tindrà fàcil.

Somnis, fantasia i realitat en un espectacle màgic i proper on la música d’un ensemble de jazz es fusionarà amb l’art i la delicadesa dels titelles.

Equip artístic

Música Piotr Ílitx Txaikovski

Direcció d’escena i dramatúrgia Joan M. Segura

Coordinació musical Víctor Estapé

Escenografia i titelles Zipit Company

Disseny de titelles Martí Doy

Vestuari Paulette San Martín

Disseny de llums Ivo G. Suñé

Arranjaments musicals Estudiants i Alumni del Conservatori del Liceu

Repartiment

Titellaires Glòria Arrufat, Paulette San Martín i Núria Olivé


Ensemble Conservatori Liceu

Piano Tomàs Amat

Trompeta Víctor Carrascosa

Violoncel Carmela Cristos

Bateria Enric Fuster

Trompa Mauro García

Viola Aurora Matías

Contrabaix Juan Pastor

Flauta Guillem Payaró

Violí Alba Ramírez

Saxo tenor Fran Ramos

Producció

Gran Teatre del Liceu

Un cop d'ull al projecte educatiu és una mirada ràpida per conèixer Trencanous-jazz i les possibilitats educatives que ens pot oferir aquest espectacle.
El projecte artístic i educatiu de Trencanous-jazz és un recull d'idees, propostes i recursos per conèixer i preparar aquest espectacle. Un material per acompanyar la descoberta musical i per inspirar la creació de projectes interdisciplinaris.
Diferents músics de l'espectacle Trencanous-jazz ens expliquen què és per a ells i elles el jazz. Descobrirem aspectes com els orígens del jazz, el ritme i les harmonies jazzístiques o la improvisació. També coneixerem què és un ensemble de jazz i aprendrem com aquest concert-espectacle ha aconseguit donar-li una nova dimensió al ballet de Txaikovski, un ballet amb melodies i danses quasi populars que es transformen en danses amb ritmes i harmonies jazzístiques sense perdre el seu caràcter dansaire.
Zipit Company és una companyia de teatre de titelles formada per Glòria Arrufat, Paulette San Martín i Ivo G. Suñé. Creada l'any 2011, és la companyia que ha fet l'escenografia i la construcció de titelles de l'espectacle Trencanous-jazz. Paulette i Ivo, dos dels membres d'aquesta companyia, ens obren la porta del seu taller al Maresme i ens mostren com és el procés de creació d'un espectacle des que comencen a marcar les primeres línies de la història fins a la producció dels titelles. En aquest vídeo aprendrem com ha estat el disseny dels titelles d'aquest espectacle, des dels primers esbossos dels personatges, la selecció dels materials per a la construcció dels titelles, el vestuari i la caracterització, etc.
Teia Moner, una de les referents del teatre de titelles de Catalunya i amb gran experiència en la utilització dels titelles a l'àmbit educatiu, ens explica què és un titella i com els titelles poden ser una font de creativitat i d'imaginació. També destaca el valor emocional i educatiu dels titelles i ens convida a utilitzar-los en el joc simbòlic per a gestionar les emocions dels nens i nenes: els titelles els permeten expressar emocions i transmetre allò que de vegades volen explicar i no saben com. Finalment, l'artista repassa breument els principals tipus de titelles i la seva tècnica: titella muppet o "bocón", titella de guant, titella de tija, ombres i titella de fil.
Teia Moner, una de les referents del teatre de titelles de Catalunya i amb gran experiència en la utilització dels titelles a l'àmbit educatiu, ens comparteix alguns trets importants i tècniques per a la utilització de titelles. Esbrinarem alguns aspectes per tenir en compte quan expliquem contes amb titelles, com són la mirada, l'entonació, el ritme i les pauses, els tipus de veu i el caràcter dels personatges o el volum.
Trencanous-jazz és un espectacle-concert de titelles amb música jazz basat en el conte de Hoffmann d'El Trencanous i el Rei dels ratolins. Ens endinsem en un assaig i el Joan Maria Segura, director d'escena de Trencanous-jazz, ens explica com ha construït la dramatúrgia d'aquest espectacle inspirant-se en els clàssics i portant-los a l'actualitat. També destaca altres aspectes com és la posada en escena, els valors d'aquesta història o les similituds i diferències entre aquesta visió contemporània i la història original.
Escolteu la llista de reproducció de Spotify amb les versions originals de les músiques que podreu escolar a l'espectacle Trencanous-jazz.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l'òpera. En aquest capítol coneixerem Trencanous-jazz. Primera part: una història de música, màgia i ratolins.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l'òpera. En aquest capítol coneixerem Trencanous-jazz. Segona part: Txaikovski i el ballet.
La Prèvia és un pòdcast del Liceu per descobrir l'òpera. En aquest capítol coneixerem Trencanous-jazz. Tercera part: el jazz, una música amb moltes formes.

Liceu

La Rambla, 51-59

08002 Barcelona

Indicacions

Data

 1. Novembre de 2024

  29

 2. Desembre de 2024

  2, 3 i 4

 3. Gener de 2025

  13, 14 i 15

Lloc i sala

Liceu (Sala Foyer)

Cicle/edat

 • 1r (6-7 anys)
 • 2n (7-8 anys)
 • 3r (8-9 anys)
 • I5 (5-6 anys)
 • 4t (9-10 anys)

Sessions

matí

Durada

Menys de 60 min

Preus

Alumnes

10,00 €

Docents acompanyants

Gratuït

Alumnes

Gratuït

Idiomes

 • Sense text

Accessibilitat

 • Accessos per mobilitat reduïda
 • Bucle magnètic
 • Seients reservats per mobilitat reduïda

Tens algun dubte?

També et pot interessar...

Aquí pots trobar totes les programacions educatives dels sis equipaments